Strona główna
 
Szukaj
Strona główna
Forum -> Hyde Park -> przepis na naleśniki -
Strony (1)
2010-11-07 23:43:11
Temat: przepis na naleśniki -
andrzej


szara eminencja

Galerie:
Baza koni
Ogłoszenia
Posokowce

Dołaczył: 1986-06-20
Specjalnie dla Jamara.

Naleśniki - zwykłe i niezwykłe danie

Naleśniki można podawać zarówno na słodko jak i na słono, nawet z pikantnym nadzieniem. Najważniejszą rzeczą jest oczywiście przygotowanie dobrego ciasta.


W podstawowym cieście naleśnikowym na 0,25 kg mąki dodaje się 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody (zastosowanie tylko mleka jest nie wskazane, gdyż naleśniki są zbyt twarde i niesmaczne, można dodawać ale w małej ilości) oraz dwa jajka i szczyptę soli. Proporcje te mogą się trochę różnić ze względu na rodzaj mąki, ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany.
Mleko i wodę do naleśników ze słonymi nadzieniami można zastąpić jasnym piwem.

Kiedy do ciasta naleśnikowego dodamy więcej jaj otrzymamy ciasto biszkoptowe doskonale pasujące do słodkich nadzień. W tym przypadku na 1 szklankę mąki daje się 4 jaja a białka ubija się na pianę. Ciasta biszkoptowe należy smażyć szybko aby nie opadło, najlepiej jeśli to możliwe na dwóch patelniach jednocześnie.

Przygotowanie naleśników:

* do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać lub zmiksować.
* na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni.
* smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić posługując się nożem lub łopatką (lub podrzucając go, jeśli potrafimy).

Usmażone naleśniki odkładać na talerz odwrócony do góry dnem. Naleśniki, które będą później jeszcze odsmażane z nadzieniem można smażyć tylko z jednej strony, choc sama wolę robić to z obydwu.
Naleśniki ze słonym nadzieniem można dodatkowo panierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej.
Sposoby kształtowania naleśników
Usmażone naleśniki podczas nadziewania dowolnym farszem możemy składać czy zwijać na różne sposoby. Najprostszy z nich to zrolowanie z pozostawieniem otwartych brzegów. W ten sposób możemy zwijać naleśniki z dżemem lub serem.
W "książeczkę" - naleśnik posmarować nadzieniem, założyć przeciwległe brzegi na nadzienie, złożyć na pół. Ten sposób nadaje się do naleśników z dżemem, maromoladą czy owocami.
Na krokiety - posmarować naleśnik nadzieniem zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon.
Chusteczka - posmarowany naleśnik złożyć na połowę, a tę jeszcze raz na połowę. Dobry sposób na formowanie naleśników z serem.
Babaka - wysmarować naczynie tłuszczem i posypać tartą bułką. Posmarowane nadzieniem naleśniki układać jeden na drugim aż powstanie tort, przykryć naleśnikiem bez nadzienia. Babkę tę zapieka się w piekarniku, a po wyjęciu kraje w cząstki jak tort.
Makaron - uśmażone naleśniki pozwijać w rulony i drobno pokroić w paseczki, dokładnie tak jak robi się domowy makaron bez maszynki. Dobry dodatek do zup.

Kilka przykładów nadzień do naleśników:


Wykwintne nadzienie serowo-owocowe do naleśników biszkoptowych
0,36 kg twarogu, 0,20 kg śmietany lub dwa opakowania serka homogenizowanego, 0,35 kg truskawek, malin lub jagód, 0,15 kg śmietanki kremowej, 1 łyżeczka cukru

Ser zmiksować ze śmietaną, jeśli jest za gęsty można dodać trochę mleka. Usmażyć naleśniki biszkoptowe z obydwu stron, posmarować serem i ułożyć owoce na brzegu naleśnika. Naleśniki zwijać w rulon, ułożyć na półmisku, udekorować ubitą z cukrem śmietanką kremową. Pycha!

Nadzienie z mięsa i groszku
0,40 kg wieprzowiny bez kości, 0,20 kg włoszczyzny, 015 kg groszku, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz

Mięso umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować do miękkości, dodając pod koniec gotowania włoszczyznę. Po ostudzeniu mięso zmielić, dodać groszek, ketchup, przyprawić i wymieszać. Nadzienie ułożyć na usmażone naleśniki, założyć boki, zawinąć (jak krokiety), obsmażyć na patelni. Podawać gorące z surówką.

Naleśnikowa zapiekanka (ciasto klasyczne)
Nadzienie: 0,35 kg mielonego mięsa, 0,5 kg szpinaku, 1 łyżka masła, 0,1 kg sera żółtego, 1 jajo, 1-2 ząbki czosnku
Sos: 0,5 szklanki śmietany, 0,5 puszki koncentratu pomidorowego, 0,1 kg sera żółtego, sól, papryka mielona.
Dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta.

Usmażyć naleśniki z podstawowego ciasta.
Szpinak umyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Mięso podsmażyć na tłuszczu, wymieszać z jajem, połową startego sera, szpinakiem, przyprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
Nakładać przestudzone nadzienie na naleśniki i zwijać w rulony. Układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posmarować roztopionym masłem.
Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i startym serem, przyprawić do smaku. Ułożone w naczyniu naleśniki polać sosem i zapiekać w piekarniku około 30 minut. Jeśli ktoś lubi można całość posypać dodatkowo startym żółtym serem.
Do zapiekanki z naleśników można stosować bardzo różne nadzienia (co tylko znajdziemy w kuchni) i zawsze wspaniale smakują. Smacznego!
--
_A_
éminence grise
do góry male  

2010-11-08 23:17:37
Temat: Re: przepis na naleśniki -
Skowron

zapaleniec
 

Ilość postów: 2251
Skąd: Kielce
Dołaczył: 2005-09-05
Mnie najbardziej smakują takie http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pancakes/pancakes.html

zwłaszcza na śniadanie %-)
--
"halo Włodku, halo Mietku, czy mnie słyszysz?"

Skowroński Pozdrawia

http://www.kfa.org.pl/articles.php?id=33
do góry male  
Strony (1)
 
Skocz do forum:

Logowanie
Login hasło
Zapamiętaj te ustawienia i od tej pory loguj mnie automatycznie (przy pomocy "cookies").
Zaloguj używając SSL

Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć !

© 2005 Kieleckie Forum Akwarystyczne - KFA. Wszelkie prawa zastrzeżone.


Strona wygenerowana po raz: 34372760
w tym 30586255 razy przez niezalogowanych użytkowników
0.024 | forum engine by Andrzej Sobczyk
Kasy Fiskalne Kielce | Drukarki Fiskalne Kielce | Wagi Sklepowe Kielce
Menu podręczne
  Strona główna
  Forum