Strona główna
 
Quick search
Main page
Forum -> Rośliny i ich hodowla -> problem z microsorium
Pages (1)
2016-08-07 08:31:02
Subject: problem z microsorium
PatrykC

soldier

Registered user
Number of posts: 29
Skąd: Kielce
Joined us: 2012-08-15
Attachment: mikrozorium.png
Size: 273249 bytes. Already downloaded: 50 times.

Nigdy nie miałem problemu z tą rośliną, ale zacząłem się martwić.

Czy możliwe jest aby nadmiar światła słonecznego mógł ją niszczyć?

Akwarium 25L, oświetlenie 9W (10h dziennie)

Tak jak na załączonym zdjęciu wszystkie microsoria mają poszarpane liście, najpierw pojawiają się na nich przezroczyste plamy oraz brązowe. Myślałem, że są duszone przez mchy, które wywaliłem, ale w niczym to nie pomogło. Początkowo akwarium nie było nawożone niczym. Ale od miesiąca stosuję carbo w płynie i płynny nawóz classic. Niestety to też nic nie dało, a powiem szczerze, rośliny wyglądają coraz gorzej.

Rośliny są przywiązane do korzeni grabu. Przez zimę i wiosnę całkiem fajnie rosły, a teraz wyglądają jak wyglądają.
up male  

2016-08-07 11:57:28
Subject: Re: problem z microsorium
Asembler

colonel
 
Registered user
Number of posts: 250
Skąd: Kielce
Joined us: 2011-10-07
Ja bym zaczął od potasu ... podawaj go i obserwuj ... liście usuwaj
--
18,7l-SCR & Yellow 30l-Sakury 27l-Blue Bolt & Orange
up male  
Pages (1)
 
Jump to forum:

Logowanie
Login hasło
Zapamiętaj te ustawienia i od tej pory loguj mnie automatycznie (przy pomocy "cookies").
Zaloguj używając SSL

Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć !

© 2005 Kieleckie Forum Akwarystyczne - KFA. Wszelkie prawa zastrzeżone.


Strona wygenerowana po raz: 29070987
w tym 25297030 razy przez niezalogowanych użytkowników
0.013 | forum engine by Andrzej Sobczyk
Kasy Fiskalne Kielce | Drukarki Fiskalne Kielce | Wagi Sklepowe Kielce
Menu podręczne
  Strona główna
  Forum