Strona główna
Google
 
Menu

Artykuły
Regulamin Forum
Galeria KFA
Filmy
Newsy
Pliki
Linki
C Z A T
FORUM
Rekomenduj nas
Kontakt
Logowanie
Książka skarg i zażaleń
Logowanie
Loguj automatycznie
Loguj z SSL

Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Zrób to sam...
 Bimbrowni ...
Bimbrownia (akspider)
Tło do akwa (akspider)
Dyfuzor CO2 (majster)
Dyfuzor CO2 XXL (Tycoon)
Pokrywa (klonczerwony)
Tło zewnętrzne z kamieni (Skowron)
Przeróbka filtra Fan Mini (Bogdan)
Zestaw CO2(Skowron)
Nasze akwaria
Nasze akwaria
Filmy
Krewetki PeZeTa
200L by Jamar
Pielęgnice Tomka
Akwarium Skowrona
Akwarium KwaQ

Na forum...
Microsoria, bolb...
[s] kryptokoryny
(K) Mini Pelia
Oddam roślinki
(s) helenki
Jak przechować p...
Kupię ziemiojady
Krewetki
Oddam roślinki N...
Potrzebne roślin...
Potrzebne roślin...
(K) Kupię P.Rami...
( O, S , Z ) - O...
Zamienię
Roślinki dla dzi...
Internetowe sklepy / sprzedawcy
W tym dziale będziemy proszę zamieszczać uwagi i opinie dotyczące internetowych sklepów oraz sprzedawców - allegro, ebay i inne
Archiwalne
Konkurs na logo KFA
Konkurs Fotograficzny KFA Zakończony
Info o konkursie
Regulamin
MHK - Sponsor nagród
Zdjęcia konkursowe
Artykuły > Zrób to sam > Zrób to sam, czyli jak przygotować smaczny pokarm dla ryb - mrożonki

DjM przedstawia artykuł

Zrób to sam, czyli jak przygotować smaczny pokarm dla ryb.

Spróbuję Wam w kilku punktach, krok po kroku przedstawić, w jaki sposób robię pokarm dla ryb.

1. Kupujemy mięso– serce wołowe (koszt ok. 6.50/kg) oraz szpinak, czosnek, krewetki i Wibowit. Można zastosować kilka kombinacji, niekoniecznie wszystko łącznie, np. tylko serce wołowe i szpinak lub serce wołowe i Wibowit. Możesz wtedy codziennie karmić ryby czymś innym, żeby miały urozmaicony pokarm.


nowe okno

2. Przez kilka godzin (2, 3 godziny) moczymy serce w wodzie, nie zapominając o częstej podmianie wody. Następnie dokładnie myjemy serce, oczyszczając je całkowicie z krwi.

3. Później starannie oczyszczamy mięso z żył i tłuszczu.


nowe okno

4. Oczyszczone mięso kroimy na drobne kawałki, aby zmielić je w maszynce lub rozdrobnić rozdrabniaczem. Polecam użyć rozdrabniacza, ponieważ przed podaniem rybom tak przygotowanego pokarmu, nie trzeba będzie już rozcierać.


nowe okno

5. Następnie rozdrabniamy mięso i dodajemy do niego wybrany składnik np. szpinak (proporcje - pół na pół).


nowe okno

6. Jeśli chodzi o przyrządzanie pokarmu z czosnkiem, to proporcje będą trochę inne (jeden ząbek na pół kilograma mięsa ). Podobnie jest z Wibowitem – jedna saszetka na pół kilo mięsa.


nowe okno

7. Tak przygotowane mięso, możemy zamrozić. Poradzę Wam swój sposób: układam rozdrobnione mięso do pojemników od lodu lub pudełkach po mrożonym pokarmie. Możecie również rozwałkować pokarm i ułożyć w zamrażalniku, urywając sobie odpowiednie porcje. Ja jednak polecam ten pierwszy sposób, ponieważ jest wygodniejszy.


nowe okno

8. Tak przyrządzony pokarm jest w 100% lepszy od kupnego! Dlaczego? Po pierwsze nie zawiera wody, tylko czyste mięso. Po drugie masz pewność, że nie był wielokrotnie rozmrażany i zamrażany (np. w wyniku transportu).
A po trzecie masz pewność, że twoje rybki jedzą to co najlepsze-czyli pokarm przyrządzony własnoręcznie przez swojego hodowcę.
Życzę sukcesów w hodowli, no i oczywiście smacznego Waszym rybkom!!!

Z przyjemnością odpowiem na wszelkie pytanie związane z tym tematem.


nowe okno

Pozdrawiam
DjM



nowe okno

Tak smakuje moim rybom, że aż mi jedzą z ręki.
komentarz[8] |

© 2005 Kieleckie Forum Akwarystyczne - KFA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona wygenerowana po raz: 2691479
w tym 2613563 razy przez niezalogowanych użytkowników
0.016 | 18:34:05 | powered by jPORTAL 2
improved by _A_

Polityka cookies
Kasy Fiskalne Kielce | Drukarki Fiskalne Kielce | Wagi Sklepowe Kielce
Menu podręczne
  Strona główna
  Forum