:: Zrób to sam, czyli jak przygotować smaczny pokarm dla ryb - mrożonki
Artykuł dodany przez: jamar (2006-12-15 12:01:20)


DjM przedstawia artykuł

Zrób to sam, czyli jak przygotować smaczny pokarm dla ryb.

Spróbuję Wam w kilku punktach, krok po kroku przedstawić, w jaki sposób robię pokarm dla ryb.

1. Kupujemy mięso– serce wołowe (koszt ok. 6.50/kg) oraz szpinak, czosnek, krewetki i Wibowit. Można zastosować kilka kombinacji, niekoniecznie wszystko łącznie, np. tylko serce wołowe i szpinak lub serce wołowe i Wibowit. Możesz wtedy codziennie karmić ryby czymś innym, żeby miały urozmaicony pokarm.


nowe okno

2. Przez kilka godzin (2, 3 godziny) moczymy serce w wodzie, nie zapominając o częstej podmianie wody. Następnie dokładnie myjemy serce, oczyszczając je całkowicie z krwi.

3. Później starannie oczyszczamy mięso z żył i tłuszczu.


nowe okno

4. Oczyszczone mięso kroimy na drobne kawałki, aby zmielić je w maszynce lub rozdrobnić rozdrabniaczem. Polecam użyć rozdrabniacza, ponieważ przed podaniem rybom tak przygotowanego pokarmu, nie trzeba będzie już rozcierać.


nowe okno

5. Następnie rozdrabniamy mięso i dodajemy do niego wybrany składnik np. szpinak (proporcje - pół na pół).


nowe okno

6. Jeśli chodzi o przyrządzanie pokarmu z czosnkiem, to proporcje będą trochę inne (jeden ząbek na pół kilograma mięsa ). Podobnie jest z Wibowitem – jedna saszetka na pół kilo mięsa.


nowe okno

7. Tak przygotowane mięso, możemy zamrozić. Poradzę Wam swój sposób: układam rozdrobnione mięso do pojemników od lodu lub pudełkach po mrożonym pokarmie. Możecie również rozwałkować pokarm i ułożyć w zamrażalniku, urywając sobie odpowiednie porcje. Ja jednak polecam ten pierwszy sposób, ponieważ jest wygodniejszy.


nowe okno

8. Tak przyrządzony pokarm jest w 100% lepszy od kupnego! Dlaczego? Po pierwsze nie zawiera wody, tylko czyste mięso. Po drugie masz pewność, że nie był wielokrotnie rozmrażany i zamrażany (np. w wyniku transportu).
A po trzecie masz pewność, że twoje rybki jedzą to co najlepsze-czyli pokarm przyrządzony własnoręcznie przez swojego hodowcę.
Życzę sukcesów w hodowli, no i oczywiście smacznego Waszym rybkom!!!

Z przyjemnością odpowiem na wszelkie pytanie związane z tym tematem.


nowe okno

Pozdrawiam
DjM



nowe okno

Tak smakuje moim rybom, że aż mi jedzą z ręki.


adres tego artykułu: http://www.kfa.org.pl/articles.php?id=106